Aven Armand

Huvudrummet, vars golv ligger 100 m från ytan är 110 m lång, 60 m bred för en genomsnittlig höjd av 45 m. Där finns en skog av mer än 400 stalagmiter, den största koncentrationer av stalagmiter på en så liten yta i världen med en 30 m hög stalagmit, den största kända stalagmit hittills i världen.

Det var den 11 Juni 1927 som Aven Armand  gjorts tillgänglig för allmänheten genom en tunnel 208 m lång, sluttande lätt med steg. Idag är en linbana som kommer ned i Aven.

Naturliga ingång till Aven sker via ett håll i taket "skorsten" och tillgång till ett stort sluttande rum. Det är genom detta skorsten som Louis Armand och hans kompanjoner kom 1897. Längst bak i hallen är en stor skog av stalagmiter. Fallande vattendroppar från en viss höjd förklarar den form i "högen av tallrikar" på vissa stalagmiter. Mer allmänt olika hastigheter av vattenflödet förklara olika former av stalagmiter (draperi, orgel ...). Stalaktiterna i Aven är få och små jämfört med andra grottor, helt enkelt för att vattendropparna, droppar för snabbt ner och hinner inte lämna ifrån sig kalkavlagringar. Och därför bli det istället finna stalagmiter.

Not:

Aven: är en "grotta" med vertikal ingång. Entrén är oftast liten i diameter, och därför kallas det Aven och inte Grotta på franska.

Grotta: är en grotta med horisontal ingång, och därför kallas det grotta på franska.

Gouffre: är en "grotta" med vertikal ingång men entrén kan vara från några meter till tiotals meter i diameter. Och därför kallas det Gouffre och inte Grotta på franska.

Draperi: draperi av kalcit formas när vattendroppar rinner från grottans vägg och inte från tak.

Fistuleuse: är en ihållig "smal stalaktit" av kalcit med porösa väggar som uppnå en normal längd på några få decimeter, men som ibland kan vara längre. Den längsta kända är 3,2 m. Den är mycket ömtålig och kan gå sönder av sin egen vikt eller ett korsdrag.

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/06/164006/geologiskamuseet.se/public_html/PowerGallery/Connections/powergallery.php on line 9 Warning: mysql_pconnect() has been disabled for security reasons in /storage/content/06/164006/geologiskamuseet.se/public_html/Connections/powergallery.php on line 9 Fatal error: in /storage/content/06/164006/geologiskamuseet.se/public_html/Connections/powergallery.php on line 9